Spaarrente opnieuw omlaag. Wat betekent dat voor jouw spaargeld?

Nederlandse spaarders zagen de gemiddelde spaarrente in het tweede kwartaal van 2025 verder dalen. Dat is vooral toe te schrijven aan meerdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB). De meeste banken volgen dat beleid, waardoor spaarrentes al drie kwartalen op rij aan het dalen zijn. Wat kan jij als spaarder doen om te voorkomen dat je spaargeld staat te verpieteren op de rekening?

Spaarrentes verder onder druk
De gemiddelde rente op een gewone, dagelijks opvraagbare spaarrekening is eind juni uitgekomen op 1,76%. Begin dit jaar was dat nog ruim 2,3%, dus dat betekent een flinke daling in korte tijd. En dat terwijl veel mensen juist hoopten dat de rente na de jarenlange daling eindelijk weer wat zou opleveren.

Vooral banken verlagen hun rente in kleine stapjes, maar soms wel meerdere keren achter elkaar. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er meer dan 120 rentewijzigingen doorgevoerd. En bijna allemaal waren het verlagingen. Slechts in één geval ging het om een minieme verhoging. Daarmee is het aantal aanpassingen op het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2009.

Buitenlandse aanbieders lijken aantrekkelijk, maar wees kritisch
Er zijn nog wel banken die een hogere rente bieden dan het gemiddelde. Dit zijn vaak buitenlandse aanbieders, die via spaarplatforms zoals Raisin hun diensten in Nederland aanbieden. In sommige gevallen kun je daar nog meer dan 2% rente krijgen op een vrij opvraagbare spaarrekening, of zelfs tot 3% als je jouw geld een jaar of langer vastzet.

Maar let op, een hogere rente betekent niet automatisch dat het ook beter is. Buitenlandse banken vallen soms onder een ander depositogarantiestelsel dan we in Nederland gewend zijn. Binnen de EU is spaargeld tot €100.000 over het algemeen wel beschermd, maar de uitvoering, snelheid en betrouwbaarheid van zo’n garantie kunnen verschillen per land. Dit nog los van een eventuele taalbarrière.

Deposito’s met lange looptijd stabieler
Opvallend is dat de rentes op kortlopende deposito’s (zoals één jaar vast) blijven dalen, terwijl die op langere looptijden (bijvoorbeeld vijf of tien jaar) vrij stabiel blijven. Wie zijn spaargeld voor langere tijd kan missen, kan overwegen om een deel in een langer deposito vast te zetten. Daar krijg je vaak een iets hogere rente voor, al zijn de verschillen dit kwartaal niet groot.

Houd er wel rekening mee dat je bij het langer vastzetten van je spaargeld minder flexibel bent als er bijvoorbeeld plots iets verandert in je financiële situatie of als de rente ineens weer gaat stijgen. Bedenk dan ook goed hoeveel je echt voor lange tijd kunt missen.

Wat kun je als spaarder zelf doen?
Hoewel de rente relatief laag is, zijn er nog wel manieren om meer uit je spaargeld te halen:

  • Vergelijk spaarrentes regelmatig, zeker als je nog bij een grote bank spaart waar de rente vaak het laagst is.
  • Wees kritisch bij buitenlandse aanbieders: kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden en garanties.
  • Denk na over spreiden. Je kunt een deel vrij beschikbaar houden en een ander deel vastzetten voor langere tijd.
  • Verlies inflatie niet uit het oog. Als de inflatie hoger is dan de rente, wordt je geld in verhouding minder waard.

De kans dat de spaarrente op korte termijn stijgt lijkt klein, gezien de ontwikkelingen op de financiële markt en het feit dat de rente op kortlopende deposito’s terugloopt. Los van spaarbanken vergelijken kun je ook alternatieven overwegen, zoals bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek. Dat kan, wanneer het past bij de hypotheekvoorwaarden, onder de streep meer opleveren dan de spaaropbrengst.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Shelter Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie